۵ مصوبه دولت مغایر با قوانین تشخیص داده شد

براورد قیمت هزینه خرید کالای خود از سایت آمازون، eBay، علی اکسپرس و سایر سایت ها فقط و فقط از طریق ارسال تیکت در ناحیه کاربری پیگیری گردد.

آنچه در این محتوا میخوانید😃

[ad_1]

… چرخش مدیریتی طبق بند ت ماده ۴ مصوبه مدل قراردادی IPC بدین صورت است که بعد از اینکه مراحل اکتشاف، توسعه و یا افزایش ضریب بازیافت به پایان رسید، در مرحله تولید و بهره برداری با حفظ مسئولیت های شرکت خارجی، مدیریت به دست شرکت ایرانی سپرده می شود. این مدیریت در زمانی سپرده می شود که همه مراحل تکنولوژیک و فنی پروژه به سرانجام رسیده و همه چیز آماده بهره برداری و تولید است. این برنامه …

…> این برنامه ریزی در صورتی رخ می دهد که وزارت نفت مدعی بود که با IPC به ایجاد و تقویت شرکت های توسعه دهنده ایرانی کمک خواهد کرد، اما اکنون می بینیم که شرکت های ایرانی نهایتاً قرار است مدیریت بهره برداری را بیاموزند! برنامه جامع آموزش نیز طبق بند پ ماده ۴ همان مصوبه توسط پیمانکار ارائه می شود و صرفاً به تائید شرکت ملی نفت می رسد. برنامه انتقال فناوری نیز توسط پیمانکار ارائه می شود و در برنامه مالی …

…> اولا: قرارداد توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با شرکت توتال بدون توجه به ماده ۸ آخرین مصوبه دولت درباره قراردادهای نفتی به امضا رسیده است. ثانیا: مطابق مصوبه دولت، مسئولیت اصلی در زمینه بررسی تخلفات وزارت نفت در این زمینه بر عهده اعضای هیئت تطبیق قراردادهای نفتی است. با توجه به موارد فوق، انتظار می رود اعضای هیئت تطبیق قراردادهای نفتی و همچنین اعضا یا دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی موضع خود درباره قانونی بودن یا نبودن قرارداد ۵ میلیارد دلاری توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با توتال فرانسه را به سرعت اعلام کنند تا وضعیت این موضوع شفاف شود. …

…، در مورد بند مربوط به انتخاب شهردار توسط مردم مانعی وجود نخواهد داشت. از دهه ۷۰ و دوره برنامه دوم پنج ساله کشور موضوع واگذاری این مسئولیت ها به مدیریت شهری به عنوان یک قانون مطرح بوده، اما دایما و تا امروز عقب افتاده است. پیشینه …

از هفته گذشته که بحث بر سر رشته محل های دانشگاه آزاد اسلامی بالا گرفت، با ورود کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی به موضوع و برگزاری نشستی مشترک با حضور محمد فرهادی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، دکتر علی محمد نوریان سرپرست دانشگاه آزاد اسلامی و مجتبی شریعی نیاسر معاون آموزشی وزیر علوم به نظر می رسید ابتدای هفته جاری دود سفید از دفتر شورای گسترش آموزش عالی وزارت علوم بلند شود اما در کمال ناباوری تنها حدود نیمی از رشته های حذف شده که گفته می شد در فضای تعاملی شکل گرفته تایید می شد، از سد گذشت. …

…، هیات وزیران در جلسه ۱۴ تیرماه ۱۳۹۶ به پیشنهاد شماره ۳۶۴۲۲/۰۲۰ مورخ ۲۲ اسفند ماه ۱۳۹۵ وزارت جهاد کشاورزی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مصوب ۱۳۸۹ و ماده ۳۶ قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت ۲ مصوب سال ۱۳۹۳ تصویب کرد محصولات ذرت و جو در کل کشور و …

قانون بسته اجرایی تهیه و ظرفیت توسعه شاخه ها و رشته ها را در پنج سال برای ما تعیین کردند که به تصویب هیات دولت رسید و ابلاغ شد. وی خاطر نشان کرد: عملکرد تحصیلی، اعم از نمرات پایه های هفتم، هشتم و نهم ملاک انتخاب رشته است. سلطانیان نرخ پوشش تحصیلی استان در شاخه های فنی حرفه ای و کاردانش را ۱۷ درصد دانست و یاد آور شد: برخی هنرستان های فنی و حرفه ای ما برای رشته های پرطرفدار همه ساله آزمون …

نمایندگان مجلس در ادامه رسیدگی به لایحه یک فوریتی اعطای تسهیلات از محل منابع صندوق توسعه ملی برای ایجاد اشتغال در روستاها با اولویت مناطق کمتر توسعه یافته، عشایری و مرزی، ماده ۶ این لایحه را با ۱۴۸ رأی موافق، ۲۷ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۹ نماینده حاضر در صحن علنی، به تصویب رساندند. به موجب مصوبه مجلس، به منظور حُسن اجرای این قانون و ارزیابی میزان پیشرفت کار سازمان برنامه و بودجه …

…: محصولات ذرت و جو در کل کشور و برنج استان های مازندران و گیلان برای عرضه در بورس کالای ایران تعیین شدند. به گزارش خبرگزاری فارس؛ هیات وزیران در جلسه ۱۴ تیرماه ۱۳۹۶ به پیشنهاد شماره ۳۶۴۲۲/۰۲۰ مورخ ۲۲ اسفند ماه ۱۳۹۵ وزارت جهاد کشاورزی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ، ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی و منابع طبیعی مصوب ۱۳۸۹ و ماده ۳۶ قانون …

…، سعی دارند تا دولت به همان روند خرید تضمینی ۵۰ ساله بدون هیچ تغییر و اصلاحی ادامه دهد و در کمال تعجب عرضه محصولات اساسی کشاورزی در بورس کالا را غیرقانونی عنوان کرده اند. مدیرعامل کارگزاری توسعه کشاورزی افزود : در همین زمینه برای روشن شدن اذهان عمومی به خصوص کشاورزان و نیز روستاییان اشاره به چند نکته ضروری است؛ در ابتدا باید عنوان شود که در تبصره ۴ ماده ۶ قانون …

… همچنین در برنامه های عمرانی پنج ساله دولت این امر مورد تأکید قرار گرفته است. علاوه بر این در قانون بودجه ۱۳۸۶ به این موضوع توجه شده است و در بند د تبصره ۶ این قانون تکالیف دستگاه های مرتبط و نحوه حمایت آن ها در زمینه تأمین مسکن اقشار کم درآمد مشخص شده است (مجتهدزاده، ۱۳۸۳). …

۲۹ فروردین ماه امسال، یک فوریت طرح تعیین تکلیف استخدامی معلمان حق التدریسی و آموزش دهندگان نهضت سوادآموزی در وزارت آموزش و پرورش به تصویب مجلس رسید، اکنون در صورت موافقت نمایندگان با جزئیات این طرح، دولت مکلّف می شود؛ حداکثر ظرف مدت یک سال، کلیه نیروهای حق التدریسی مشمول این قانون و همچنین معلمان حق التدریسی و آموزش یاران نهضت سواد آموزی را پس از گذراندن دوره های آموزشی، بدون نیاز به شرکت در آزمون استخدامی، به استخدام وزارت آموزش و پرورش درآورد، حال سوال این است که اگر این تعداد استخدام شده و به دوره دبستان بروند، تکلیف دوره پیش دبستان چه خواهد شد؟ و سوال دیگر اینکه، …

…: این پژوهشگاه تلاش نموده است فعالیت ها و خدمات انجام شده قبلی و برنامه های آینده خود را در راستای عمل به سند o علم و فناوری ابلاغی مقام معظم رهبری و سیاست های دولت محترم در جهت حضور بخش خصوصی، برنامه ریزی و اجرا نماید و آمادگی دارد در جهت توسعه، تکمیل و اصلاح فعالیت ها همچون قبل تابع کلیه قوانین، …

…، اجرای برنامه عملیاتی اصلاح نظام اداری و اهتمام به مصوبه شماره ۵۶۲/۹۳/۲۰۶ مورخ ۹۳/۲۰/۱ شورای عالی اداری و تحقق برنامه های ابلاغی و با رویکرد چابک سازی، متناسب سازی و نظم بخشی موضوع ماده ۲۹ قانون مدیریت خدمات کشوری مورد تصویب قرار گرفته است، توسط رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل شرکت جهت اجرا ابلاغ شده است. …

…، لایحه اصلاح بخشی از ساختار دولت با قید دو فوریت به مجلس تقدیم شد که مجلس یک فوریت آن را تصویب کرد. این لایحه که اکنون درحال بررسی کارشناسی در مجلس است تا چندی دیگر به صحن علنی خواهد آمد. در ماده یک ایلایحه که به احیای وزارت بازرگانی اشاره دارد آمده است: به منظور توسعه بازرگانی داخلی و خارجی در اقتصاد کشور با تفکیک اهداف، …

شروع پروژه توسعه میدان گازی شش اول فروردین ماه ۱۳۸۶ بوده و محل تامین اعتبار آن طبق ابلاغ مصوبه هیات مدیره نفت در ۲۵ آذرماه سال ۱۳۸۶ منابع داخلی در ۲۲ اسفندماه سال ۱۳۸۹ بیع متقابل در ۱۹ دی ماه سال ۱۳۹۰ ترکیب منابع داخلی و سایر منابع و در دوم آذرماه سال ۱۳۹۳ از سایر منابع اعتباری شرکت ملی نفت و بند ق تبصره قانون بودجه سال ۱۳۹۳ بوده است. مدت قرارداد طبق قرارداد مصوبه هیات مدیره نفت در ۲۵ آذرماه سال …

… تمام تمرکز وزیر صنعت، معدن و تجارت برای تقویت خودروسازی که یکی از پیش رانهای اقتصادی کشور عنوان می شدند می شوند (و ان شاء الله که دیگر نشوند) در جلب حمایت مالی دولت قرار گرفت. انواع و اقسام تسهیلات و بخشودگی های جرائم بانکی و مالیاتی برای خودروسازان در نظر گرفته شد و باز هم نه خبری از بهبود کیفیت است و نه صادرات. …

…، براساس بند الف این بخشنامه آن دسته از کارکنان دستگاه های اجرایی که از تاریخ اول فروردین ماه ۱۳۸۸ تا ۳۰ اسفندماه سال ۱۳۹۵ ( تاریخ پایان اجرای قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه کشور) بازنشسته شده و براساس قانون مدیریت خدمات کشوری حق بیمه مربوطه از اضافه کار آنان کسر نشده است، می بایست براساس تصویب نامه فوق الاشاره از تاثیر حق بیمه های مکسوره بابت اضافه کار در طول …

نوربخش به مصوبات مجلس شورای اسلامی درباره تامین اجتماعی در برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: مصوب شد که هیچ تعهدی بدون درنظرگرفتن منابع اعتباری لازم برای تامین اجتماعی ایجاد نشود. همچنین پرداخت ۵هزار میلیارد تومان بدهی دولت در بودجه سال ۹۶ مصوب شد که در حال تدوین آیین نامه مربوطه در سازمان برنامه هستیم تا بتدریج بدهی دولت تسویه شود. …

تغییرات در قانون مطبوعات فتنه های احتمالی را خنثی کند. با صلاح دید نمایندگان مجلس یکی از این مطبوعات به فعالیت چندین ساله ی خود مهر خاموشی زد؛ روزنامه ای که برخی افراد سرآغاز وقایع ۱۸تیر سال ۷۸ و کوی دانشگاه را تعطیل شدن این روزنامه می دانند. در حقیقت فتنه کوی دانشگاه تهران از آنجا کلید خورد که تیرماه ۱۳۷۸، کمیسیون فرهنگی مجلس پنجم، طرحی را با عنوان اصلاحیه قانون مطبوعات در …

…، ادامه داد: بند و ماده ۸۰ قانون برنامه پنجم در سال گذشته ادامه دادیم و کارفرمایان از پرداخت حق بیمه سهم کارفرما در بکارگیری نیروی جدید معاف شدند. پرونده فنی الکترونیک تا پایان شهریورماه در سراسر شعب تامین اجتماعی استان تشکیل می شود …

… شنبه ۱۷ تیر ساعت ۲۲ از شبکه افق ↩️ تکرار فردا ۱۵:۳۰ ✅ @safir_channel شبکه خبری سفیر, [۰۶.۰۷.۱۷ ۲۰:۴۹] حاجی بابایی: لاریجانی دو نفر را مأمور پیگیری اجرا نشدن برنامه ششم کرده/ دستگاه ها از این بابت از دست دولت عصبانی اند رئیس کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه رئیس مجلس در زیرنویسی که ذیل نامه من داشته است عنوان کرده که خود، این قانون را …

…، معاهده دوستی بین دولت ها امضا شد. پروتکل پیوست این معاهده (۱۳۰۶) زمینه لازم برای مذاکره پیرامون هیرمند را به وجود آورد. سفیر وقت ایران در کابل (باقر کاظمی) یک معاهده جدید در ۱۳۱۷ منعقد کرد. بر اساس آن: در مورد تقسیم آب هیرمند، از بند کمال خان به بعد بالمناصفه، پذیرفته شد. بر اساس ماده دوم افغانستان تعهد کرد که از روستای چهار برجک تا بند کمال خان، نهر جدیدی را احداث نکند. …

حتی در سال های بعد هم اعتراضاتی مبنی بر وجود نقاط مبهم در این قانون شده بود. به دلیل همین ابهام ها در حوزه عمل، در سال ۷۴ در حالی که هنوز دوران ۲ خرداد شروع نشده بود، زمزمه های طرح اصلاح قانون مطبوعات شروع شده بود. بنابراین خانه ملت تصمیم گرفت با توجه به همان کاستی های قبلی این قانون و با نظر به فضای شکل گرفته در مطبوعات، دست به اصلاح این قانون بزند. …

ابلاغ نکرد اما بند انتخاباتی اش را اجرا کرد! وطن امروز به روایت بی قانونی روحانی پرداخته است: ماجرای عدم ابلاغ قانون برنامه ششم توسعه از آن ماجراهایی است که از آن می توان به میزان پایبندی دولت مستقر به قانون پی برد. بیش از ۱۰۰ روز از سال ۹۶ گذشت اما حسن روحانی قانون برنامه ششم را ابلاغ نکرد تا علی لاریجانی، رئیس مجلس ناگزیر به ابلاغ این قانون شود. به گزارش وطن امروز ، البته قانون …

و مصوبه مجمع عمومی مربوط به تفکیک نوع محصول و نیز مجوز وزارت جهاد کشاورزی (سازمان جهاد کشاورزی استان) برای تشکل های بخش کشاورزی است. هیات دولت در اردیبهشت ماه سال ۹۴، اجرای ماده ۳۳ قانون افزایش بهره وری بخش کشاورزی در قالب طرح قیمت تضمینی روی ذرت و جوی استان های خوزستان و کرمانشاه را از طریق بورس کالای ایران ابلاغ کرد و موجب شد تا ذرت برداشت شده در استان خوزستان به انبارهای پذیرش شده …

۵هزار میلیارد تومان بدهی دولت در بودجه سال ۹۶ مصوب شد که در حال تدوین آیین نامه مربوط در سازمان برنامه هستیم تا بتدریج مطالبات دولت به ما تسویه شود. مدیرعامل سازمان تامین اجتماعی ادامه داد: به تعهدات خود در این مدت به طور کامل عمل کردیم و علی رغم مضیقه هایی که وجود داشت مستمری بیمه شدگان را افزایش دادیم و کف حقوق به یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید. نوربخش افزود: تصویب ماده ۹۶ که …

به گزارش میرملاس ایران همانند سایر کشورهای خشک و نیمه خشک جهان همواره با مشکل کم آبی روبه رو بوده و به همین دلیل یکی از نخستین کشورها در مهار کردن آبهای سطحی و سدسازی بوده است. استفاده از آب جمع شده در پشت سد در بخش کشاورزی می تواند راهگشای اقتصاد روستایی باشد به […] به گزارش میرملاس ایران همانند سایر کشورهای خشک و نیمه خشک جهان همواره با مشکل کم آبی روبه رو بوده و به همین دلیل یکی از نخستین کشورها در مهار کردن آبهای سطحی و سدسازی بوده است . استفاده از آب جمع شده در پشت سد در بخش کشاورزی می تواند راهگشای اقتصاد روستایی باشد به ویژه آنکه استان لرستان از ظرفیت های قابل توجهی در بخش کشاورزی برخوردار است . لرستان از استان های پر آب کشور است ولی به دلیل نبود سدهای کافی در این استان هر سال ۱۳ میلیارد مترمکعب آب بدون استفاده از استان خارج می شود . ۸۰۰ هزار هکتار زمین قابل کشت در لرستان وجود دارد که ۷۷ درصد این زمین ها به دلیل کمبود سد و سیستم آبیاری نوین به صورت دیم و فقط ۲۳ درصد به صورت آبی کشت می شوند . البته ناگفته نماند در دولت یازدهم اقدامات و تلاش های فراوانی برای اجرای طرح های سدسازی انجام شد که نتیجه این تلاش ها به بهره برداری از سه سد ایوشان، مروک و حوضیان انجامید . با بهره برداری از سد مروک دورود، سه هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی دیم دورود کشت آبی شدند و با احداث سد ایوشان علاوه بر آبیاری چهار هزار و ۸۰۰ هکتار زمین دیم، صنعت گردشگری در منطقه کلید خورد . با بهره برداری از سد حوضیان نیز آب سه هزار هکتار اراضی کشاورزی شامل ۷۵ درصد اراضی توسعه ای و ۲۵ درصد بهبود اراضی فعلی تامین شد . اما با اجرا و بهره برداری از سایر سدهای لرستان مانند آبسرده، شهید بروجردی، معشوره، رودبار، بختیاری و کمندان می توان سرعت چرخ به حرکت افتاده توسعه لرستان را دوچندان کرد. ** احداث سد معشوره تنها راه رفع مشکل تأمین آب سه شهرستان لرستان مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان گفت: احداث سد معشوره یک ضرورت انکارناپذیر برای شهرستان های پلدختر، کوهدشت و چگنی است . رضا میزایی افزود: برای تامین آب آشامیدنی پایدار جمعیت آتی شهرستان های کوهدشت و چگنی و آب به هنگام کشاورزی ایستگاه های پمپاژ شهرستان پلدختر با مشکل مواجه هستیم و تنها راه حل این مشکل، احداث سد معشوره است . وی اظهار کرد: با کمک مدیریت ارشد استان، بعد از حل مشکل تخصیص آب سد و توافق وزارت نیرو و طی مراحل اداری و قانونی و رفع موانع و مشکلات، سد معشوره اجرایی خواهد شد . مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان ادامه داد: سد معشوره در صورت عملیاتی شدن هیچ گونه ضرر و زیانی برای شهرستان پلدختر نخواهد داشت و علاوه بر مهار بخشی از سیلاب های مخرب فصلی، آب تنظیمی مورد نیاز ایستگاه های پمپاژ واشیان، جایدر، چم مهر و موتور تلمبه های مجاز پایین دست را در فصول کم آبی رودخانه تامین خواهد کرد . میرزایی افزود: طراحی سد معشوره براساس سیلاب های فصلی زمستانه و بهاره است و تاثیری بر دبی پایه رودخانه و حق آبه های پایین دست شهرستان های پلدختر و چگنی نخواهد داشت چراکه حق آبه زیست محیطی رودخانه کشکان در آن دیده شده است . وی با بیان اینکه آب و سد سازی یک موضوع کاملا تخصصی است، اظهار کرد: طی سال های گذشته متاسفانه اطلاعات نادرستی از طرف افراد غیرمطلع و غیرکارشناس در خصوص اجرایی شدن سد معشوره به مردم شهرستان پلدختر داده شده و این موضوع کشاورزان پایین دست که تنها منبع درآمدشان رودخانه کشکان بوده را نگران کرده است . میرزایی تاکید کرد: سد معشوره برای شهرستان پلدختر منشاء خیر و برکت است و حق آبه کشت تابستانه آنها را نیز تامین خواهد کرد . ** اختصاص ۷۰ میلیارد ریال اعتبار برای اجرای طرح سد آبسرده بروجرد استاندار لرستان در بازدیدی که اخیرا از سد آبسرده بروجرد داشت، از تخصیص ۷۰ میلیارد ریال برای اجرا و بهره برداری از این طرح خبر داد و گفت: یکی از اولویت های امسال لرستان با توجه به نیاز شهرستان بروجرد تکمیل طرح سد آبسرده است . هوشنگ بازوند افزود: با توجه به عملکرد ضعیف پیمانکار این سد طبق هماهنگی انجام شده با شرکت آب منطقه ای لرستان این پیمانکار خلق ید و پس از انجام مراحل قانونی شرکت جهاد نصر به عنوان پیمانکار جدید انتخاب و معرفی شد . وی سد آبسرده را سدی حیاتی برای لرستان و بروجرد دانست و بیان کرد: با توجه به شعار اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال عملیات اجرایی این سد امسال باید با سرعت بیشتری انجام شود . بازوند تاکید کرد: تلاش می شود که اعتبار قابل توجهی علاوه بر تخصیص استانی از اسناد خزانه کشور به این طرح اختصاص داده شود . ** کمبود اعتبار دلیل توقف عملیات اجرایی سدهای آبسرده و شهید بروجردی مدیر امور آب شهرستان بروجرد نیز دلایل کند بودن عملیات اجرایی سدهای آبسرده و شهید بروجردی را کمبود اعتبار دانست و گفت: عملیات احداث سد آبسرده از سال ۱۳۸۸ با تعیین اعتبار ۲۷۰ میلیارد ریال آغاز شد که متاسفانه از آن زمان تاکنون این سد فقط ۳۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است . غلامحسین بنادری افزود: برای احداث این سد تاکنون۲۰۰ میلیارد ریال هزینه شده و تکمیل آن نیازمند یکهزار و ۱۷۵ میلیارد ریال است که البته این اعتبار درصورت تاخیر در ساخت سد تغییر خواهد کرد . وی اضافه کرد: عملیات ساخت سد آبسرده ۲ سال به دلیل نبود اعتبار متوقف بود که از بهمن ماه ۹۳ دوباره آغاز شد و امسال نیز ۸۰ میلیارد ریال اعتبار برای سد آبسرده تخصیص یافت ولی هنوز این اعتبار جذب نشده و عملیات ساخت سد متوقف است . مدیر امور آب شهرستان بروجرد گفت: حجم مخزن سد آبسرده بروجرد ۶۰ میلیون مترمکعب و تنظیم آب آن ۷۵ میلیون مترمکعب در سال است که موجب مهار سیلاب ها و آورد رودخانه ها خواهد شد . وی افزود: با بهره برداری از سد مخزنی آبسرده ۲۶ میلیون مترمکعب آب آشامیدنی شهرستان بروجرد تامین و چهار هزار و ۶۰۰ هکتار زمین کشاورزی از آب لازم برخوردار خواهند شد . بنادری اظهار کرد: تولید ۶ مگاوات برق مصرفی بروجرد از دیگر مزایای بهره برداری از سد آبسرده این شهرستان است . وی با اشاره به توقف عملیات سد شهید بروجردی گفت: این سد با کاربری صنعتی و تأمین بخشی از آب آشامیدنی شهرستان بروجرد پس از انجام کار مطالعاتی از سال ۱۳۹۲ با اختصاص ۶ میلیارد ریال اعتبار در فاز اجرایی قرار گرفت . وی پیشرفت فیزیکی این سد را ۶ درصد عنوان کرد و افزود: تاکنون برای ساخت این سد ۲۰ میلیارد ریال اعتبار هزینه شده و تکمیل آن نیازمند۸۰۰ میلیارد ریال اعتبار دیگر است . وی یکی از اهداف ایجاد سد شهید بروجردی را تامین بخشی از آب مورد نیاز صنعت بروجرد دانست و اظهار کرد: این سد خاکی با هسته رسی و توان ذخیره سازی حدود پنج میلیون مترمکعب از سدهای کوچک و مفیدی است که می تواند بخشی از آب آشامیدنی و صنعت شهرستان بروجرد را تامین کند . بنادری افزود: سد شهید بروجردی همچنین با آبرسانی به ۴۰ روستای شمال شهرستان بروجرد می تواند مشکل کمبود آب این مناطق را نیز برطرف کند . وی با اشاره به خروج ۳۰۰ میلیون مترمکعب روان آب از این شهرستان بر ضرورت تسریع در احداث سدهای آبسرده و شهید بروجردی تاکید کرد . ** پیشرفت ۹۲ درصدی سد رودبار طبق اعلام مجری طرح سد رودبار این سد اکنون بالغ بر ۹۲ درصد پیشرفت فیزیکی دارد که تاکنون ۲۲ هزار میلیارد ریال برای کل طرح شامل سد و نیروگاه هزینه شده است . این سد از نوع سنگریزه ای با هسته رسی (ECRD) بوده که حجم بدنه آن چهار میلیون و ۳۷۵ هزارو ۳۱۲ مترمکعب است . همچنین ارتفاع از پی ۱۵۵ متر، طول تاج ۱۸۵ متر، عرض تاج سد ۱۵ متر، عرض بدنه در پی ۷۲۰ متر و نوع سرریز سد آزاد تونلی می باشد . لازم به ذکر است حجم تخلیه سیلاب این سد سه هزارو ۳۴۲ متر مکعب در ثانیه، حجم دریاچه ۲۲۸ میلیون مترمکعب، طول دریاچه ۲۰ کیلومتر و تراز نرمال آب یکهزارو ۷۵۶ متر از سطح دریا است و تخلیه کننده تحتانی اصلی با دبی طراحی ۲۳۰ مترمکعب بر ثانیه و همچنین تخلیه کننده ثانویه با دبی طراحی ۱۶۰ مترمکعب برثانیه می باشد . طبق برنامه زمان بندی سنکرون اولیه واحد یک ۲۸ اسفندماه ۹۵، آغاز بهره برداری آزمایشی واحد یک ۲۲ فروردین ۹۶، پایان بهره برداری آزمایشی واحد یک چهارم خرداد ۹۶، سنکرون اولیه واحد دو ۲۲ اردیبهشت ماه ۹۶ و شروع بهره برداری آزمایشی واحد دو ۳۰ خردادماه ۹۶ انجام شد و پایان بهره برداری آزمایشی واحد دو ۳۰ تیرماه ۹۶ انجام خواهد شد . موقعیت نیروگاه سد رودبار در مجاورت و در فاصله ای کمتر از یک کیلومتری بالادست محور سد رودبار لرستان قرار دارد . مطالعات مرحله دوم این طرح در سال ۹۳ برای ظرفیت ۱۰۰۰ مگاوات تکمیل و به موازات انجام مطالعات، کلیه مجوزهای لازم برای اجرای طرح از جمله مجوزهای سازمان حفاظت از محیط زیست، میراث فرهنگی، ماده ۲۱۵ و تخصیص آب اخذ گردید . قبل از شروع عملیات اجرایی این طرح به دلیل تغییر در نیازهای مدیریت شبکه برق و رویکرد به سمت احداث نیروگاه تلمبه ذخیره ای با ظرفیت کمتر و واحدهای کوچکتر، ادامه کار تا زمان شفاف تر شدن نیاز شبکه برق به این نوع نیروگاه ها متوقف شد . پس از بررسی های مجددی که در ۲ سال اخیر به عمل آمد، احداث نیروگاه تلمبه ذخیره ای با ظرفیت ۴۰۰ مگاوات متشکل از چهار واحد ۱۰۰ مگاواتی در دستور کار قرار گرفت لذا این طرح نسبت به بازنگری مطالعات متناسب با ظرفیت و شرایط جدید اقدام نمود . طبق گفته مجری طرح، بخش هایی از این طرح که در مخزن سد رودبار لرستان و زیر تراز آب قرار می گرفت جهت حفظ پتانسیل و در چهارچوب مجوزهای موجود، قبل از آبگیری مخزن اجرا شده است . مدیرعامل شرکت توسعه و منابع آب و نیرو در آیین افتتاح نیروگاه برق سد رودبار گفت: اگر خواهان عدم اختلال در روند ساخت سد رودبار هستیم باید درآمدهای حاصل از فروش برق نیروگاه این سد را صرف بازپرداخت اقساطی کنیم که برای ساخت آن هزینه شده است . محمدرضا رضا زاده افزود: هزینه ساخت این نیروگاه در قالب هشت قسط به فواصل زمانی ۶ ماهه است که تاکنون هفت قسط آن پرداخت شده است . به گفته وی طرح سد و نیروگاه رودبار به صورت مشترک با شرکت GCC از چین و با خط اعتباری بین ۲ کشور یکی به مبلغ ۲۸۰ میلیون یورو و دیگری ۹۵ میلیون یورو در حال انجام است . مدیرعامل شرکت توسعه و منابع آب و نیرو همچنین از آغاز عملیات ساخت سد و نیروگاه بختیاری در سال ۹۶ خبر داد و گفت: به غیر از این طرح، شرکت توانیر به طرح هایی نظیر تلمبه ذخیره ای سد رودبار لرستان هم بسیار نیاز دارد که این مهم نیز به زودی در دستور کار قرار خواهد گرفت . استاندار لرستان نیز با بیان اینکه راه اندازی نیروگاه و سد رودبار بدون شک در محرومیت زدایی لرستان اثرات مطلوبی خواهد داشت، اظهار کرد: بنا بر برنامه ششم توسعه تولید چهار هزار مگاوات برق در کشور در نظر گرفته شده که از این میزان یکهزار و ۵۰۰ مگاوات در لرستان به انجام رسیده است . هوشنگ بازوند اضافه کرد: با توجه به این ظرفیت، لرستان در دولت جدید می تواند به قطب تولید برق در کشور تبدیل شود . ** سد بختیاری از مطالبات مردم لرستان وی با بیان اینکه سد بختیاری در آینده ای نزدیک شروع به کار می کند، گفت: سد بختیاری یکی از مطالبات مردم نه تنها در لرستان بلکه از انتظارات ملی است که در این دولت تحقق می یابد . بازوند با اشاره به اهمیت سد بختیاری در محرومیت زدایی از منطقه اظهار کرد: ۷۵۰ مگاوات برق خروجی عملیات سد بختیاری است . به گفته وی افتتاح سدهایی همچون ایوشان، مروک و حوضیان از جمله مصداق های توجه دولت تدبیر و امید به ایجاد زیرساخت های توسعه در لرستان است . وی با اشاره به در دست اقدام بودن سد معشوره و کمندان ازنا خواستار تسریع در ساخت این ۲ سد شد و افزود: حدود ۱۳ هزار نفر از جمعیت شهرستان الیگودرز که در مسیر قمرود قرار دارند دچار مشکل آب آشامیدنی هستند که انتظار داریم وزارت نیرو برای رفع این مشکل اقدام کند . استاندار لرستان یادآور شد: سد عالی محمود در الیگودرز نیازمند اعتبارات لازم است تا با احداث و راه اندازی آن بتوان بخشی از مشکلات مردم را مرتفع ساخت . ** تملک و جابه جایی روستای کمندان عمده ترین مشکل طرح سد کمندان مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان گفت: سد کمندان در مجموع ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و هزینه اجرایی آن تاکنون معادل یکهزارو ۱۴۰میلیارد ریال بوده و برای تکمیل باقیمانده سد به یکهزارو ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار نیاز است . وی عمده ترین مشکل سد کمندان را تملک روستا و جابجایی آن عنوان کرد و افزود: قرارداد اولیه سد کمندان در بهمن ماه گذشته به اتمام رسید لذا برای جلوگیری از توقیف عملیات اجرایی، قراردادی به مبلغ ۵۰ میلیارد ریال با احتساب ۲۵ درصد مازاد، در تاریخ بیست و سوم بهمن ۹۵ با پیمانکار طرح مبادله شد و عملیات اجرایی هم اکنون در قالب قرارداد یادشده ادامه دارد . وی بیان کرد: برای تملک روستا پیش بینی اعتبارات سال های آبی طرح و تخصیص آب کشاورزی است که در حال پیگیری و رایزنی با مدیریت منابع آب برای حل آنها هستیم . سد کمندان ازنا سدی خاکی با هسته رسی به ارتفاع ۶۴ متر، طول تاج ۶۵۰ متر و حجم مخزن ۲۸ میلیون مترمکعب است که با هدف تنظیم ۷۹ میلیون متر مکعب آب شرب، صنعت و کشاورزی در دست ساخت است . ** مصرف ۹۳ درصد آب تولیدی لرستان در بخش کشاورزی مدیرعامل شرکت آب منطقه ای لرستان همچنین اظهار کرد: ۹۳ درصدی آب تولیدی در استان لرستان در بخش کشاورزی، ۲ درصد در بخش آشامیدنی و پنج درصد در بخش صنعت مصرف می شود . وی تصریح کرد: در حال حاضر به صورت سالانه بیش از یک میلیارد و ۹۶۹ میلیون متر مکعب از آبهای سطحی استان برداشت می شود . وی اضافه کرد: میانگین حجم سالانه کل روان آبهای خروجی استان در بلندمدت ۶۰ ساله، بیش از ۱۲/۵ میلیون متر مکعب است . میرزایی با اشاره به وجود ۳۰ رودخانه دایمی در استان لرستان گفت: این تعداد رودخانه با شبکه هیدروگرافی بیش از ۲ هزار و ۴۵۰ کیلومتر است که در شهرها و مناطق مختلف استان در جریان هستند . وی افزود: میزان بارندگی های سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل با ۲۷ درصد کاهش همراه بوده است . ** کم لطفی شورای عالی آب نسبت به لرستان استاندار لرستان نیز در خصوص مشکلات سدهای این استان گفت: شورای عالی آب در سه سال گذشته فقط یک دستور کار برای لرستان داشته که این موضوع نشان از کم لطفی این شورا به لرستان است . هوشنگ بازوند افزود: تنها دستور کاری که شورای عالی آب در سه سال گذشته برای لرستان داشته مربوط به سد معشوره بوده است که البته این شورا به سختی با مصوبه استان موافقت کرد . وی اظهار کرد: سه طرح قم رود، سیمره و کمال صالح باید در دستور کار اعتراضی مسئولان شرکت آب منطقه ای لرستان به شورای عالی آب باشد چراکه ندادن سهم آب این استان نوعی ظلم است . وی گفت: سد کمال صالح در استان مرکزی جلوی آب رودخانه تیره را سد کرده و هیچ سهمی به لرستان نمی دهد حال آنکه طبق قانون باید از مازاد آب سد برای لرستان آزاد کند . استاندار لرستان افزود: قرار بود از محل سد کمال صالح ۲۰ روستای لرستان آبرسانی شوند که این امر محقق نشد لذا مسئولان استان باید این موضوع را در دستور کار اعتراضی خود به شورای عالی منابع آب قرار دهند . وی گفت: در حالیکه آب استان لرستان به سایر استان ها سرازیر می شود، سهم استان لرستان از دیگر استانها داده نمی شود . بازوند افزود: در سد کمال صالح حتی حق آبه زیست محیطی را هم برای استان رها نمی کنند لذا اداره کل حفاظت محیط زیست لرستان باید در این خصوص پیگیری قضایی کند . وی اظهار کرد: روستاهای الیگودرز از طرح قم رود نمی توانند آب آشامیدنی خود را تامین کنند حال آنکه روستاهای محلات و دلیجان استان مرکزی از این طرح بهره مند شده اند . استاندار لرستان افزود: بخشی از زمین های کشاورزی لرستان با سد سیمره زیر آب می روند ولی هیچ تخصیصی از این سد به لرستان داده نشده است . منبع: ایرنا …

نحوه حفظ آثار و یاد حضرت امام خمینی(س) را مشتمل بر هشت ماده و دو تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ چهاردهم آبان ماه یک هزار و سیصد و شصت و هشت تصویب کرده، در تاریخ ۱۴/۸/۶۸ به تایید شورای نگهبان می رسد. متعاقباً قانون الحاق موادی به قانون نحوه حفظ آثار و یاد حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه مشتمل بر پنج ماده و دو تبصره در تاریخ ۲۶/۶/۶۹ در جلسه علنی مجلس مصوب و مورخه ۳/۷/ …

قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب آبان ۱۳۰۹ مجلس شورای ملی و نظام نامه اجرایی آن مصوب ۱۳۱۱ هیئت وزرا، بند ”ج“ از ماده واحده قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب بهمن ۱۳۶۴ مجلس شورا و بند ششم از ماده سوم قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی، ماده ۲۲ آیین نامه حفاظت میراث فرهنگی کشور مصوب ۱۳۸۱ شورای امنیت کشور، فصل دوم آیین نامه مدیریت، سامان دهی، …

[ad_2]

Source link

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۱ رای

نظرات کاربران

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x