[ad_1]

به گزارش تراز ، بعد از انعقاد قرارداد ترجیحی بین ایران و ترکیه در سال ۱۳۹۳، جدیدا محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه! در دیدار با نیهات زیپکچی وزیر اقتصاد کشور ترکیه اعلام کرده است که باید از تجارت ترجیحی به تجارت آزاد میان دو کشور دست یابیم. بر اساس تجارت ترجیحی، تعرفه واردات برخی محصولات مشخص بین دو کشور کاهش یافته است. 

 

سوال این است که اساسا تجارت ترجیحی چه نفعی برای کشور داشته که حالا بخواهیم به سمت تجارت آزاد با ترکیه برویم؟ به بررسی اجمالی این موضوع می‌پردازیم:

۱- طبق قرارداد ترجیحی بین ایران و ترکیه، محصولات صادراتی ما عمدتا مواد خام و اولیه و یا مواد با ارزش افزوده پایین هستند مثل لبنیات، میوه و سبزی و…. در حالی که محصولاتی که از ترکیه به ایران صادر می‌شوند عمدتا محصولات صنعتی مثل پوشاک، ماشین آلات صنعتی، لاستیک، مبل، لوازم خانگی و … می‌باشند که ارزش افزوده بیشتری دارند.

۲- بر اساس آمار سال ۱۳۹۵ گمرک ایران، صادرات ایران به ترکیه حدود ۱۱ میلیون تن و صادرات ترکیه به ایران حدود ۶/ ۱ میلون تن بوده است. یعنی صادرات ایران به ترکیه از نظر وزنی ۷ برابر واردات از ترکیه است. اما با این یک آمار نمی‌توان قضاوت درستی در مورد تجارت دوجانبه داشت.

 

۳- داستان وقتی جالب می‌شود که طبق آمار گمرک در سال ۱۳۹۵ ارزش دلاری صادرات ترکیه بیشتر از ایران است. ارزش کل صادرات ایران به ترکیه در سال ۱۳۹۵ حدود ۲ / ۳ میلیارد دلار بوده در حالی که ترکیه ۹ / ۴ میلیارد دلار کالا به ایران صادر کرده است. یعنی ارزش صادرات ترکیه به ایران ۵۳ درصد بیشتر از صادرات ایران به ترکیه است.

بیشتر بخوانید :  تفکیک وزارت صنعت و احیای وزارت بازرگانی؛ فرصت یا تهدید؟

 

از تجارت ترجیحی تا تجارت آزاد با ترکیه، چه کسی نفع می‌برد؟

۴- حالا با استفاده از اطلاعات بندهای ۲ و ۳ می‌توان ارزش متوسط هر تن صادرات دو کشور را محاسبه کرد. بر این اساس ارزش متوسط هر تن کالای ترکیه‌ای که به ایران صادر می‌شود برابر ۳۱۰۰ دلار است در حالی که ارزش متوسط هر تن کالای صادراتی ایران به ترکیه فقط ۳۰۰ دلار است.

 

از تجارت ترجیحی تا تجارت آزاد با ترکیه، چه کسی نفع می‌برد؟

۵- با این اطلاعات مشخص است که ایران مواد اولیه و خام کم ارزش را به ترکیه صادر می‌کند در حالی که ترکیه مواد با ارزش بالاتر را به ایران صادر می‌کند. این یعنی اینکه ترکیه برای دریافت حدود ۳۰۰۰ دلار فقط یک تن کالا به ایران صادر می‌کند، اما ایران برای دریافت همین مبلغ باید ۱۰ تن کالا به ترکیه صادر کند.

۶- حمایت هدفمند ترکیه از تولیدات داخلی خود که باعث ارتقای کیفی و کاهش قیمت محصولات آن کشور شده از یک طرف، و رکود و بی توجهی به حل مشکلات تولیدکنندگان مثل سود بالای تسهیلات، قاچاق و واردات بی رویه، قوانین و مقررات مزاحم، فرهنگ مصرف کالای خارجی و … از طرف دیگر باعث می‌شود که تجارت آزاد با ترکیه نتیجه‌ای جز از بین بردن اندک توان باقی مانده برای صنایع داخلی مثل پوشاک و لوازم خانگی نداشته باشد.

۷- ترکیه چهارمین شریک تجاری ایران است. اما اینکه وزیر ارتباطات به جای وزیر صنعت، رئیس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و ترکیه است و مسائل تجاری را که در حیطه تخصصی وزارت صنعت است پیگیری می‌کند جای سوال و تعجب فراوان دارد؟

*اکبر ابدالی محمدی، عضو انجمن مدرسان اقتصاد مقاومتی

بیشتر بخوانید :  دلیل گرانی گوجه فرنگی/گران‌فروشی سیب‌زمینی و پیاز تخلف است

[ad_2]

Source link

منتظر امتیاز شما هستیم😅

دسته بندیاخبار اقتصادی

برچسب هاآزمون ترخیص کاری گمرکاستخدام ترخیص کار در تهراناسکرین شات چیستبهترین صادرات به چینبیت کوین پرشین تولزپروژه سایت آمازونپست سریع باخترپی پال صرافی سفتهترخیص از بیمارستان به انگلیسیترخیص کار میرجاوهچگونه از یک سایت خارجی خرید کنیمحجم واردات تجهیزات پزشکیحمل بار در اصفهانحمل بار یزدحمل و نقل بین المللی دریاییحمل و نقل دریایی کتاب اولخدمات فریت بارخرید اینترنتی تجهیزات 206خرید اینترنتی فرشخرید پوشاک امریکاخرید پی پال ارزانخرید تجهیزات سالن پرورش قارچخرید تجهیزات شناخرید خط تولید نایلون دستیخرید لوازم ورزشی از چیندرباره ی سایت امازونرهگیری مرسوله ی پستیشرکت حمل و نقل بین المللی زنجیرهشرکت حمل و نقل بین المللی عرشیا بارشرکت کارگوصرافي غدير سيدنيصرافی سامانطریقه خرید از سایت Ebayعکس سایت امازونفروش خط تولید آبیاری قطره ایکارت بازرگانی تجهیزات پزشکیکارت بازرگانی خراسانکارت بازرگانی رشتکارگو استانبول تهرانگابریل کارگونحوه ی صادرات کالانرخ خرید دلار صرافیهزینه ترخیص کارواردات تجهیزات پزشکی از چینواردات خودرو 2500 به بالاواردات خودرو از دبیواردات خودرو توسط دانشجوواردات خودرو قدیمیواردات طلا به ایرانوسایل حمل و نقل هوایی

مدیر سایتمشاهده نوشته ها

support

ما در گروه تجاری ققنوس کلیه خدمات بازرگانی اعم از حمل و نقل بین المللی،ترخیص کالا، خرید و تامین و مشاوره بازرگانی را به صورت 0 تا 100 به مشتریان خود ارائه میدهیم

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها