[ad_1]

به گزارش تراز ، به نقل از سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، داوود کشاورزیان درباره‌ رقابتی‌کردن نرخ حمل و نقل بار در ایران و بهره‌وری از کامیون، گفت: عدم واردات کامیون بر این مشکل دامن زده است؛ نرخ کامیونی که در دنیا ۲۵۰ میلیون تومان است در ایران حدود ۴۵۰ میلیون تومان است و درحالی از غیر رقابتی‌بودن کرایه‌ها صحبت می‌شود که به دلیل ارزانی سوخت کرایه کامیون‌های ایرانی از کامیون‌های خارجی کمتر است.

وی به موضوع حمل و نقل داخلی و وضعیت کامیون داران داخلی اشاره کرد و گفت: در حمل و نقل داخلی در ایران، پدیده عرضه مازاد خودرو باعث پایین‌آمدن بهره وری شده است. چون متأسفانه هر کسی به ازای ۴۰ تا ۵۰ ملیون تومان، کامیونی با عمر چندین ساله را خریداری کرده و در صف می‌ایستد و می‌گوید من هم هستم؛ بعد از مدتی با فشارهای اجتماعی و افت کار مجبور می شود ۱۵ روز در بندر بماند تا فقط یک بار برای جابه جایی به او برسد.

کشاورزیان ادامه داد: در این شرایط راه حل اضافه کردن خودرو نیست راه حل خارج‌کردن خودروی فرسوده است باید اراده و امکاناتی در کشور باشد که بگوییم کامیون از ۲۵ سال بالاتر اجازه کار ندارد تا کامیونی که ۵ ساله است به جای اینکه یک سرویس به بندرعباس برود دو سرویس برود. این کامیون جوان اگر بتواند سر پر برود کرایه کمتر می‌شود.

وی گفت: اشکال وجود عرضه مازاد است. عرضه مازاد در حمل و نقل داخلی باعث شده است که اولا سرمایه‌گذاری برای کامیون شدیدا غیر اقتصادی باشد و دوم اینکه بهره وری کامیون به شدت پایین بیاید در حال حاضر همه با هرنوع کامیونی می‌گویند هستیم و همه هم انتظار بار دارند.

بیشتر بخوانید :  گام اجرایی وزارت ارتباطات در حمایت از تولید داخلی

رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای با بیان اینکه اختیار انجام این کار را دارم اما به دلیل مسائل اجتماعی امکان آن نیست، گفت: بارها گفته ایم اجازه دهید پول شش ماه از سوخت این کامیون‌ها را بپردازیم و خارج سازی این کامیون‌ها را اعلام کنیم. هر سال این کامیون ها بیش از ۸۰ هزار لیتر سوخت از دولت می گیرند این درحالی است که اگر نصف این مبلغ یعنی اگر ۵۰ میلیون تومان به کامیون قدیمی داده شود کنار می‌رود و کسی که در مجموعه باقی می‌ماند می‌تواند کار کند و بهره برداری مناسبی داشته باشد.

وی گفت: هم اکنون در حمل و نقل داخلی ایران باری که توسط کامیون‌ها جابه جا می شود با نرخ کمتری است. ضمن اینکه سه سالی می‌شود که نرخ ها افزایش نیافته و اگر هم بوده بسیار جزئی است.

گفتنی است در حال حاضر بر اساس آمار اعلامی سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای، بیش از ۱۲۰ هزار دستگاه کامیون با عمر بالای ۳۵ سال در کشور فعالیت می‌کنند که با توجه به مصرف بسیار بالای سوخت آنها، میزان بهره‌وری این ناوگان بسیار پایین است. اتحادیه‌های حمل و نقلی اعداد متفاوتی از آمار کامیون‌های فرسوده ذکر کرده و گاه تا ۱۹۰ هزار دستگاه هم عنوان کرده اند. وزیر راه و شهرسازی نیز این آمار را ۱۲۷ هزار دستگاه اعلام کرده است.

[ad_2]

Source link

منتظر امتیاز شما هستیم😅

دسته بندیاخبار اقتصادی

برچسب هابهترین صادرات به چینبیت کوین سقوط کردترخیص خودرو برای جانبازانترخیص خودرو منصوریجزوه تجهیزات شبکهچگونگی خرید از علی باباچیرلاینحسابداری ترخیص کالاحمل هوایی بار از چینحمل و نقل اثاث منزلحمل و نقل سنگینحمل ونقل دریایی کالاحواله واردات خودروخرید ابزار چرم دوزیخرید ابزار صنعتی دست دومخرید اینترنتی lumia 735خرید اینترنتی ویندوز 8 اورجینالخرید تجهیزات خط گرمخرید تجهیزات شبکه های کامپیوتریخرید خط تولید پوشاکخرید خط تولید نایلون دستیخرید در ebayخرید دلار به صورت آنلاینخرید دلار ویرتاپیخرید وبمانی ارزاندانلودهمراه بانک صادرات 5800رهگیری مرسوله پستی ناجاسالنامه آماری حمل و نقل جاده ای 1391سامانه رهگيري مرسولات ژستيسایت امازون سایفونشرایط فریت بارشرکت حمل بار از چینصادرات ایرانصادرات زهر عقربصادرات ظروف یکبار مصرف گیاهیصادرات کرم خاکیصرافي وب مانيصرافی بیوکصرافی خیابان مطهریصرافی سرمایهفروش پی پال وریفای شدهقوانین گمرک واردات خودروکارت بازرگانی شرکت تعاونیکارگو هواپیمایی قطرگمرک پلدشتگمرک دوغارون تایبادنحوه ترخیص خودرو از پارکینگواردات پیچ و مهره از چینواردات خودرو رهنوردواردات لوازم خانگی از دبی

مدیر سایتمشاهده نوشته ها

support

ما در گروه تجاری ققنوس کلیه خدمات بازرگانی اعم از حمل و نقل بین المللی،ترخیص کالا، خرید و تامین و مشاوره بازرگانی را به صورت 0 تا 100 به مشتریان خود ارائه میدهیم

اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها